A mosószóda, nátrium karbonát egy fehér színű por, vagy színtelen kristály, vízben nagyon könnyen oldódik. Mivel hidrolizál, vizes oldata lúgos kémhatású.

Használata:

Edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Üveg edényeket, poharakat ecetes vízzel ajánlott utána átöblíteni, hogy ne maradjanak foltok. Alumínium edényekhez nem szabad mosószódát használni!

Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez adjon egy evőkanál mosószódát. Nagyon erős szennyeződés esetén három evőkanál mosószóda szükséges.

Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.

Ázatás: 5 liter meleg vízhez adjunk 1-2 evőkanál mosószódát, és áztassuk a ruhát 1-2 órán keresztül. Erősen szennyezett ruhák esetén az áztatást több árán keresztül folytassuk. Gyors félórás áztatáshoz 6-8 evőkanál mosószóda szükséges.

Vízlágyítás: 1 evőkanállal együnk a mosógépbe a mosás elején a használt mosóporral együtt. Akár teljesen ki is váltható a mosópor.

Mosódiós mosáshoz: kemény víz esetén, vagy erős szennyeződés esetén tegyen egy-három kávéskanál mosószódát a mosóporos rekeszbe.

WC, mosdókagyló vagy kád tisztításához is kiváló.

Módosítás: (2010. január 22. péntek, 14:01)